VIDEÓS ÉLMÉNYWEBOLDAL / VIDEO BASED EXPERIENCE AHEAD


BELÉPÉS (MAGYAR)
ENTER (ENGLISH)

Szüreti interjú Földi Bálint borásszal

Milyen volt az idei szüret?
 
Szerencsére az esős, hűvösebb nyarat egy szép, száraz, meleg szeptember követte, amit nagyon megháláltak a szőlők! A gyors érés miatt egy kicsit össze is torlódtak a különböző fajták szüreti időpontjai: öt hét alatt leszedtünk mindent, ebből három hét volt, amikor minden nap szüreteltünk valamit… A legnagyobb nehézséget a három hétbe torlódott rengeteg szőlő jelentette, valamint az erjesztő tartályok és hordók menedzselése, hogy minden must a helyére kerüljön. A beérési mustfokok kifejezetten magasak voltak, szép savtartalommal párosulva. Minden adott, hogy remek borok készüljenek!

Mit szeretsz a legjobban a szüreti időszakban?

Egyrészt a megnyugvást, hogy leszedjük a szőlőt, amit egy éven át nevelgettünk, babusgattunk. Másrészt az erjesztések izgalmasságát, hogy miként lehet előcsalogatni a legszebb illatokat-zamatokat, valamint hogy lesz a végén egy finom, harmonikus bor a mustból.

Melyik fajtát érzed kiemelkedőnek?

Idén talán a Rajnai rizlingek voltak a legszebbek, de az Olaszrizlingek és a Kéknyelű is nagyon szép termést hozott. És ha még hozzá veszem a Kékfrankost és a Szürkebarátot, akkor igazán semmi okunk nem lehet a panaszra...
 

További bejegyzések a Sabaron
|