Szüreti interjú Földi Bálint borásszal

Milyen volt az idei szüret?
 
Szerencsére az esős, hűvösebb nyarat egy szép, száraz, meleg szeptember követte, amit nagyon megháláltak a szőlők! A gyors érés miatt egy kicsit össze is torlódtak a különböző fajták szüreti időpontjai: öt hét alatt leszedtünk mindent, ebből három hét volt, amikor minden nap szüreteltünk valamit… A legnagyobb nehézséget a három hétbe torlódott rengeteg szőlő jelentette, valamint az erjesztő tartályok és hordók menedzselése, hogy minden must a helyére kerüljön. A beérési mustfokok kifejezetten magasak voltak, szép savtartalommal párosulva. Minden adott, hogy remek borok készüljenek!

Mit szeretsz a legjobban a szüreti időszakban?

Egyrészt a megnyugvást, hogy leszedjük a szőlőt, amit egy éven át nevelgettünk, babusgattunk. Másrészt az erjesztések izgalmasságát, hogy miként lehet előcsalogatni a legszebb illatokat-zamatokat, valamint hogy lesz a végén egy finom, harmonikus bor a mustból.

Melyik fajtát érzed kiemelkedőnek?

Idén talán a Rajnai rizlingek voltak a legszebbek, de az Olaszrizlingek és a Kéknyelű is nagyon szép termést hozott. És ha még hozzá veszem a Kékfrankost és a Szürkebarátot, akkor igazán semmi okunk nem lehet a panaszra...
 

További bejegyzések a Sabaron
|