Sabar Kéknyelű 2019 - A fa egy fokkal hangsúlyosabb még, mint szeretném, de ezzel el is lőttem a kritikai puskaporomat. Magabiztos, tetszetős, friss és elegáns... Illatában szőlő, virágok és esőáztatta bazalt. Kerek, húsos korty, komplex savszerkezettel. Ritka kincs az ilyen szépen csengő sav. Pikáns, izgalmas, modern bor.
Igazi erényeit kóstolva mutatja meg. Az arányos, kellően koncentrált, ízgazdag, gyümölcsös, lédús és eleven korty üdítően fanyar, grapefruitos aromával zárul. A savak és ez a fanyarság tesznek róla, hogy a lecsengés száraz maradjon. Megnyerő egyéniség.
Édes citrusok, körte, egres, egy pici gyógynövény és fűszer, leheletnyi kezdődő petrolosság jelenik meg illatában. A korty feszes, csontos savakra épül, szikár maggal, amelyen egy kevés maradékcukor hivatott kerekíteni, de így is enyhén rusztikus és szárító érzetű a korty. Citrusok, zöldalma, körte, egres, leheletnyi gyógynövény és fűszer jelentkezik ízében is.
Málna, szamóca és szeder vonzó és kifejező illata a fogad a pohárban, egy pici szegfűborssal és fahéjjal meghintve. Karcsú testű, filigrán bor, üde savval és kevés, de fogós tanninnal. Szájban is visszatérnek jól definiált a szedres, málnás, szamócás, édesfűszeres jegyek, enyhe ibolyás lecsengéssel. A korty szellős, kiegyensúlyozott, könnyen csúszik és tisztán hagyja a szájat. Kellemes, zamatos bor, magában és étel mellett is jól esett.
Sabar Olaszrizling Birtokbor 2018. - Évek óta stabil ajánlás. Olaszrizling ennél csinosabb aligha lehet: színpompás, kontúros, intenzív, gömbölyű, eleven, szaftos, jó ízű. A Sabar borásza, Földi Bálint különleges tehetség.
Tavaly nyáron a Sabar Borház két 2017-es rajnai rizlingjét eresztettük egymásnak egy barátságos mérkőzés erejéig, amiről aztán egy négykezes megemlékezés is született. A történelem (majdnem) ismétli önmagát, ugyanis a sors úgy hozta, hogy idén júniusban a pince két 2018-as olaszrizlingje került egymás mellé az asztalra.
És végezetül egy olyan hely, ahol bár csodás a panoráma, de nem a Balatonra, hanem a Káli-medence dombjaira. A kézműves borok rajongóinak különösen ajánljuk ezt a helyet! Egy igazi csendes hely, ahol tényleg meg lehet pihenni, maga Ádám Gábor így írta le a helyet: "Itt, Sabaron találtam meg azt a nyugalmat, amire a szívem mélyén mindig is vágytam. Ezt az érzést szeretném átadni azoknak, akik eljönnek hozzánk, és leülnek velünk az öreg diófa alá."
Február vége volt. Virágba borultak a mandulafák, friss fű sarjadt a szőlősorok között. A Sabar-dűlőben béke volt, egy szép év ígérete. Földi Bálint, a Sabar Borház borásza a pince legújabb borait mutatta, és beszélgettünk…
Köszönjük az értékeléseket a Borrajongó blognak, akiknek ezúttal a Leszner Rajnai rizlingünk tetszett a legjobban! A bemutatott és értékelt Sabar borok: Olaszrizling 2019, Olaszrizling Birtokbor 2018, Öreghegy Pinot Gris 2019, Leszner Rajnai Rizling 2018, Kékfrankos Rosé 2019.
Ez a legcsinosabb olaszrizling, amihez valaha szerencsém volt. Olaszrizlingnek színpompás, kontúros, intenzív. Az illatban kamilla, egres, őszibarack, zellerszár és ananász. Kóstolva az aromák ereje egyáltalán nem csökken. Gömbölyű, eleven, szaftos, jó ízű. A sav arányaiban és minőségében is kiváló. A gazdagon gyümölcsös lecsengést finom cseresség kíséri. Földi Bálintot haladéktalanul felterjesztem „Az év ifjú borásza” címre.
Ádám Gábor (Sabar Borház): "Izgalmas kérdés a kékszőlő, hiszen a filoxéra előtt foglalkoztak vele itt, ezért telepítettünk cabernet franc-t és kékfrankost. Utóbbi jövőre terem először, a franc-ból viszont 2017-ben készítettünk már bort. Kicsit más arcát mutatja itt a fajta, mint Villányban vagy Szekszárdon, inkább a könnyedség és elegancia kerül előtérbe. Az egyik legnagyobb vonzerőnk a kilátás, a pincétől 100 méterrel feljebb építettünk egy kóstolóteraszt, ahonnan pazar a naplemente a tanúhegyekkel. Jó rezgések vannak, ahogy egy palack borral ül ott az ember, azt érzi, hogy nagy baj nem lehet.”
Érdemes kissé eltávolodni a szigorú értelemben vett Balatontól, a Sabar-hegy a Tapolcai medencében egyedülálló látványt, a természet közelségét nyújtja. Itt akkor is nyugalmat találhatunk, ha a Káli-medence már megtelt. Előre bejelentkezéssel vacsoraesteket is szerveznek, és akkor sincs gond, ha nincs kedvünk hazamenni, hiszen vendégház is van a domb tetején.
Ha az ott készített borok minősége befolyásolná egy hegy magasságát, a Sabar biztosan magasabb lenne a mostani 217 méternél. Ádám Gábor tulajdonos és Földi Bálint borász egy kis csapattal évről-évre megbízható, jó borokkal áll elő. Az olasz birtokbor 3 terület terméséből készült, ami 3 különböző talajt és szüretet is jelent. A számmisztikánál maradva, a bor kétharmada hordóban, míg a többi acéltartályban érlelődött. Az eredmény meggyőző: kerek és telt a korty, de kellőképp eleven. Érett körte, őszibarack, sárga alma csipetnyi mézzel és fűszerrel. Könnyen szerethető és haladóbbak is értékelni fogják.
A július-közepi hőségben szinte keresve sem találhatnék helyénvalóbb boralanyokat a visszatérésre, mint ezt a két Sabar-rajnait. Az elvárások szerint ugyanis éppen annyira mutatnak túl a mondanivalót érdemben nem hordozó fröccsalapanyagoktól, mint amennyire műfajszintű komolyságuk ellenére is tartózkodnak a súlyosságtól és nehézkességtől. Páros házibajnokság következik négykezes kiadásban.
Évek óta visszatérő hagyományos húsvéti túránkat idén is a Sabar borházzal karöltve szerveztük meg. Vagyis a Sabar szervezett, mi asszisztáltunk! Közel 3 nap, szikrázó napsütés, két csodás túra, várak és hegycsúcsok, misztikus, ezer éves kolostorok az erdőben, húsvéti vacsora és remek borok. Felejthetetlen élmény lett!
Sabar Cabernet Franc 2017: Szép gyümölcsösség, málna, meggy, erdei gyümölcsök, finom fűszeresség. Sima, gördülékeny korty, jó arányok, karcsú test. Ízgazdag, kanyaroktól mentes, de nagyon szerethető bor.
Érett erdei és fekete bogyós gyümölcsök, pici bors és fűszerpaprika tűnik fel illatában. Lédús gyümölcsös, jó intenzitású, gördülékeny és rendezett korty, áfonyával, fekete ribizlivel, meggyel, borssal, édesfűszerekkel, pici paprikával.
Behízelgő bor, olcsó trükkök nélkül. Jó ízléssel, biztos kézzel elkészített bor, ami az olaszrizling legkönnyebben szerethető arcát mutatja.
A világ legjobb sommelier-je, Andreas Larsson októberben magyar borokat kóstolt. A poharában a mi 2017-es Olaszrizling birtokborunk is megfordult és... 89 pontot kapott!
A pincészet egyik féltve őrzött kincse, nagy becsben tartják. Mindössze 1118 palack készült belőle – jobb, ha időben beszerzünk magunknak egyet-kettőt. Nem bánjuk meg… Kóstolva telt, komplex, intenzív, a fehér húsú gyümölcsösség és az ásványos sósság párharca folyamatos vibrálásban tartja a bort, kóstolóját pedig arra készteti, hogy újra és újra kortyoljon a pohárból. A körtés, almás, barackos aromatika végigvonul a kortyon, és kitart egészen a hosszú utóíz végéig.
Sabar Borház 1118 Rajnai rizling 2017: Forgatás nélkül is jön az illat, sok fűszer, kapor, fehérbors, és sok érett gyümölcs, mellette egy kis füst és ásvány. A korty rendkívül sűrű, kis maradékcukor mellett sok citrus, jó savak, húsos őszibarack. Tiszta, érett bor, olajossággal és ásványossággal, a csonthéjas kesernye ott van alul, de rátelepszik az érett gyümölcs.
"Kéknyelű Kőmagas 2017: precíz, tiszta, friss bor. A fahordós spontán erjesztésnek köszönhetően e kéknyelűből szinte árad a természetesség. Jól áll neki a vadság, a neutrális érési folyamatok által egy igazi individuum született meg gazdag beltartalommal. A kéknyelű nem társasági bor, leülsz a diófa alá egyedül és szépen, csendben odafigyelve megiszod."
"Sabar Borház Olaszrizling Hegybor 2016: Visszafogott illat, benne barack, gyógynövények, virágok, az ízében is ezeket találod meg, emellett egy izgalmas, narancsos, kissé sós, mandulás karaktert is. Igazi fajtajelleges, elegáns, lendületes bor, ami mellé szívesen ennénk halat, lehetőleg a Balatonból."
"Egy Badacsony környéki kirándulás borok nélkül szinte elképzelhetetlen. Ha a Sabar Kóstolóteraszt választjuk, körbeölelnek minket a Balaton-felvidék hegyei."
"Sabar – Olaszrizling 2017: Ez a rizling a könnyed vonalat képviseli a balatoni mezőnyben, mezei virágokat idéző illata és visszafogott gyümölcsösségetökéletes mindennapok borává teszi."
Mire képes két közgazdász, ha a Káli-medence egyik csendes sarkában fognak össze? A Sabar borház idén nyáron már vendégházzal is bővült, de a tulajdonos Ádám Gábor és a Sabar-borokat felügyelő Földi Bálint kacskaringós úton jutott el odáig, hogy ma a legjobb balatoni pincészetek között emlegessék őket. A terasz melletti diófa árnyékában kérdezgettük őket arról, miért is a szívük csücske ez az apró pince.
"Sabar Kékfrankos rozé 2017: ízgazdag, kerek rozé, amely nemcsak laza délutáni borként funkcionál, de kihúzhatjuk vele akár estig is..."
Gazdag illat, petrolos, almás ízvilág lekerekedett savakkal. Zamatos, telt test, kissé tüzes. Benne van az a bizonyos “Balaton íz”!!!
Tavaly nálam a Sabar volt az év felfedezettje, és ez a vadonatúj csúcsboruk. Az egyik legjobb olaszrizling most a piacon, akit komolyan érdekel a fajtában rejlő potenciál, annak kötelező darab.
"Az idei rozé is nagyon jó lett! Halvány babarózsaszín, Intenzív málnás, szamócás illat, borsos fűszerek. Erőteljes szamóca íz, citrusok, a korty végén kesernyés íz. Nálunk a nyár egyik alap bora lesz! Csak tartson ki tovább, mint a tavalyi!"
Vegyük szemügyre Káptalantóti egyre kedveltebb szegletét!
"Halvány citromszín, zöldes árnyalattal; jó intenzitású illat érett, édes gyümölcsökkel, fűszerekkel. Tisztán elkészített friss olaszrizling kerek savakkal, diszkrét barackos, citrusos zamatokkal, kis vaníliás, hordós fűszerességgel, mandulás kesernyével."
"A badacsonyi Sabar Borház soha nem sietteti a borait, még a tavaszra, nyárra szánt, reduktív tételeit sem, a 2017-es kékfrankos rozéjukat is csak most, a februári Borjour Magnum előtt palackozták. A szőlő a Bács-hegyről származik, tökéletesen meg tudták őrizni a savait és a gyümölcsösségét. A Sabar-rozé volt az egyik nagy közönségsiker az óriáskóstolón, és nem biztos, hogy a 6000 palack idén ki fog tartani a szezon végéig."
"A cserépkályhában lobog a tűz, a Sabar-hegy fölött ragyognak a csillagok. Ádám Gábor gyakorlott mozdulattal nyitja a palackot, mintha dugóhúzóval a kezében született volna. Pedig nincs még egy évtizede sem, hogy megvette az első ültetvényt Káptalantóti határában..."
"A bor hatására a Mamámék kertjének végében vagyok az erdő szélén, cseri után egy kis elvadult eperrel tömöm a fejem. Az az eper, ami pici, de nagyon édes. Kicsit még piszkos a földtől, de vétek megmosni, mert akkor eltűnik róla az a mesebeli, édeskés illat. Ez mind itt van most, egyetlen pohárban."
"Ez a bor minden bizonnyal taszítja a túlzó romantikus csöpögést, hisz mindig csak önmagát adja, a maga puritán nagyszerűségében, zéró ráfeszüléssel. Azt mondják, a legjobban a kéknyelű fejezik ki, mit rejt a termőtalaj és abból is csak a legtüzesebb jó neki."
"Elképesztően fedetlen, eszköztelen, vonzóan szép illat. Fehér virágok, őszibarack, oregánó és kakukkfű. Kóstolva finom, zamatos, kerek, selymes, lendületes. A "jólihatóság" fogalmát új szintre emeli. Oltja a szomjat és közben felébreszti az ízlelőbimbókat. A lecsengésben valahogy a fajtától megszokott mandulán túlra lendül - ilyet soha nem írtam még kóstolási jegyzetként: gyönyörű keserű. Remekmű."
"Intenzív, jól iható bor, kifejezetten kedves, behízelgő aromavilággal. Kezdő borfogyasztóknak is őszintén ajánljuk, de a gyakorlottabbak sem fognak csalódni... Harmonikus, nagyon szerethető bor, hosszú, fűszeres-gyümölcsös utóízzel."
"Sosem voltam oda az olaszrizlingért, de életem 41 éve alatt ez a legfinomabb olasz, amit valaha ittam. Hogy mennyire bejön ez a szofisztikált mértékletesség! Semmi sem sok, megmarad az óvatosan füstös-vaníliás tengelyen, miközben hideg érzete a torkomon a legüdébb frissesség, amit valaha ettől a fajtától kaptam. Elegancia felsőfokon. Egyszerűen belehabarodtam..."
"A borversenyen a fehérborok között a badacsonyi Sabar borászat Olaszrizling Single Vineyard 2015 bora bizonyult a legjobbnak."
interjú Ádám Gáborral, a Sabar Borház vezetőjével
Ujvári, Bagolykő Birtok, Sabar Borház